Jeg oplever som psykolog at en del af de mennesker som kommer til mig, grundlæggende ikke føler at de har værdi.
I min optik hænger dette sammen med at man i dagens Danmark kun bliver anerkendt hvis man stræber efter at nå eliteniveau arbejds eller uddannelsesmæssigt. Selv vores statsminister opfordrer os alle til at være vindere.
Man kan derfor let få den oplevelse at den eneste måde man kan blive god nok eller have værdi på, det er ved at stræbe efter at gøre alting perfekt.
Problemet er at tilfredsstillelsen ved at have klaret en eksamen til et 12-tal eller at have lavet et stykke murearbejde perfekt kun varer et kort stykke tid. Det er fordi denne tilfredsstillelse ikke kan erstatte den værdi man har som menneske, hverken for en selv eller for ens omgivelser.
Men fordi forventningerne i samfundet, fra familien, eller forventningerne til en selv kommer til at gå på det man mestrer i stedet for at man bliver værdsat for det menneske man er, så er det let at komme til at tænke at man kun har værdi hvis man mestre noget.
Dette går ud over det enkelte menneskes mulighed for at føle sig af værdi i sig selv.
En af konsekvenserne af dette er hos en del mennesker en følelse af meningsløshed i livet. Dette kan føre til en depressiv tilstand hvor man i en evig jagt på at gøre sig fortjent til sin egen værdi altid kommer til at føle sig konstant utilstrækkelig.
En anden konsekvens kan være en konstant frygt for at være forkert eller aldrig at gøre det godt nok, hvilket kan udvikle sig til en angstlidelse.
Så kære læser hvis du kan genkende noget af dette, så er tiden måske inde til at kigge på hvilke værdier som er vigtige for dig. Hvad er vigtigt at holde fast ved i din tilværelse uafhængigt af hvad du præsterer? Dette kan være en vej til at holde fast i dit eget selvværd uden at du behøver at præstere dig ud af følelsen af værdiløshed.